Risico's zijn niet af te dekken
echter veel risico's zijn wel beheersbaar

Uw uitdaging - Risicobeheersing

Risico beheersing In het MKB

U heeft als ondernemer in het MKB bedrijf met allerlei risico's te maken. Risico's die u niet altijd goed kan inschatten door de omvang van uw onderneming of de tijd die u daarvoor vrij kunt maken.

Het is een illusie om te denken dat uw accountant of boekhouder op de achtergrond deze risico's allemaal in kaart heeft gebracht en uw organisatie naar een veilige haven leidt.

Snelle veranderingen en nieuwe risico's.

Risico's ontstaan zowel door externe factoren als interne factoren. Sommige risico's zijn niet af te dekken en daar zult u mee moeten leren leven. Echter, veel risico's zijn wel beheersbaar maar welke risico's zijn dat dan.........

Een mooi voorbeeld is van een bedrijf dat, dankzij de alertheid van de assurantietussenpersoon, na een brand in een druk bezochte parkeergarage als enige van de omliggende winkeliers toch een bedrijfsschade uitkering uitgekeerd heeft gekregen. Het klantbezoek was door het buitendienst zijn van de parkeergarage zo drastisch verminderd dat dit aanleiding was om een opgenomen artikel in de polisvoorwaarden met succes aan te spreken.

MKBVerspilling_CT_uitdaging_risico-beheersing

Reageren op risico's

Adequaat reageren op risico's is goed en helpt u als ondernemer de rust te vinden om te ondernemen en te ontspannen. Risico management, want zo heet het,  zou eigenlijk een vast onderdeel moeten zijn van de bedrijfsprocessen binnen uw organisatie. Maar hoe doe je dat?

Als uw organisatie groot genoeg is, heeft u vast al het onderwerp bedrijfsrisico analyse op de kaart staan en is het een vast onderdeel van uw bedrijfsprocessen. Als uw niet de middelen heeft om zelf actief met dit onderwerp periodiek aan de slag te gaan, is het vooral van belang een goede externe adviseur in uw netwerk te hebben die regelmatig het onderwerp "risico beheersing" op de agenda zet. Bespreken is niet voldoende; er zal ook naar gehandeld moeten worden en dat is nu juist wat u mag verwachten van een proactieve adviseur.

MKB-Verspilling_CT_verspillingscheck-checklist

Checklist

Samen met uw adviseur of controller is het verstandig om periodiek alle risico's met elkaar te bespreken en te beoordelen of bepaalde risico's een verhoogde kans met zich meebrengen dat deze zich zullen voordoen hoe deze gemitigeerd kunnen worden.

Op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau worden kansen op effectieve risicobeheersing onbenut en daarmee de kans op fouten en calamiteiten vergroot!

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Stuur een email naar weg@mkbverspilling.nl of kijk bij contact.

uw MKBverspillingsadviseur

" Van financieel auteur naar  financieel regisseur: Klanten (ver)binden door adviseren, automatiseren en optimaliseren"

De MKBVerspillingscheck

Wilt u onnodige verspilling tegengaan binnen uw organisatie? Verdiept u zich dan eens in de onderwerpen op deze site en doe de MKBverspillingscheck.

Ik begeleid u graag én deskundig in uw (strategisch) besparingstraject. Zo kan ik  op een laagdrempelige manier bijdragen aan van toegevoegde waarde zijn voor uw organisatie.